Processor

Processor

Intel! Valet är ganska enkelt utifrån min personliga åsikt. Välj en processor från Intel, antingen Core i5 eller i7, du får då en stabil, energieffektiv och snabb processor.

Skillnaden mellan i5 och i7 är i huvudsak att den senare har stöd för Hyper Threading (HT) vilket är en teknik som innebär att varje kärna kan exekvera två trådar. För operativsystemet ser det alltså ut som att i5 har fyra processorer (kärnor) medan i7 ser ut att ha åtta processorer (fyra kärnor, två trådar per kärna). I praktiken är dock inte i7 dubbelt så snabb eftersom det fortfarande endast är fyra fysiska kärnor. L3 cache är däremot större på i7 vilket bidrar till bättre prestanda i beräkningsintensiva program.

Min rekommendation är dock att välja en i5 för spel om du inte i förväg vet att dina spel eller program är särskilt optimerade för många kärnor (exempelvis är videokodning och filkomprimering bra på att utnyttja många kärnor). För spel är oftast en högre klockfrekvens per kärna viktigare än många kärnor/trådar.

Ivy Bridge (IB) eller föregångaren Sandy Bridge (SB)? För överklockning har Sandy Bridge potential att komma högre upp i klockfrekvens med normal kylning eftersom Ivy Bridge har en del problem med värmeutveckling när klockfrekvenser och vcore höjs. Om du inte avser att överklocka förefaller dock IB vara ett bättre val med lägre strömförbrukning, något bättre prestanda och högre Turbo Boost-frekvens (särskilt bra i spel som sagt).

Överklocka? Om du har för avsikt att överklocka ska du absolut gå på en modell märkt “K” (upplåst multiplikator). Även om SB som sagt utvecklar mindre värme kan en IB-processor vara ett bra val om du väljer att överklocka på en lägre nivå så vcore inte behöver höjas.

Slutsats: För normal gaming och för den som är priskänslig är en Core i5 ett bra val. Får du tag i en SB 2500K till lågt pris kan du enkelt överklocka den till prestanda över en dyrare motsvarighet på IB. Om du vill ha bäst prestanda direkt ur lådan är det IB som gäller. För överklockning så välj en K-modell.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s