Ljuddämpning

Om du har valt ett chassi av hög kvalitet med ljuddämpande egenskaper samt valt tysta komponenter har du kommit långt. Vill du gå ännu längre kan jag rekommendera att komplettera med ljuddämpande skum som monteras på insidan av lådan samt även varvtalsreglering av fläktar. Det är också bra att tänka på att både fläktar och hårddiskar bör monteras med gummiupphängning för minska risken för att vibrationer sprider sig i datorlådan.

Ljuddämpande skum

En ljuddämpande matta fångar upp och reducerar vibrationer i lådan. Även ljudnivån minskar en aning men skillnaden blir inte enorm om du inte har väldigt högljudda komponenter inne i lådan, som exempelvis hårddiskar med hög rotationshastighet eller grafikkort med små fläktar. Fläktar vid intag och utblås påverkas inte av dessa ljuddämpande mattor.

Rekommendation: Välj i första hand en genomtänkt och ljuddämpad datorlåda och komplettera sedan med ljuddämpande skum om du verkligen vill göra den så tyst som möjligt. Välj från BeQuiet eller Fractal Design.

Nätdel

En del använder en gummipackning mellan chassi och nätdel. Det är i mitt tycke onödigt då en tyst och effektiv nätdel bör prioriteras. Vill du sedan komplettera med bästa möjliga ljuddämpning så kan du köpa en gummiram för nätdel för 29 kr.

Fläktar

Förutom gummiupphänging kan det också vara effektivt att minska ljudnivån genom att begränsa varvtalet på fläktarna. I många fall utvecklar en fläkt ett irriterande ljud när den roterar med 100% hastighet och bara genom att minska vartalet till ca 90% så försvinner en betydande del av det mest irriterande ljudet och den allmäna ljudnivån minskar. Olika fläktar kan behöva regleras olika mycket men har du utgått från tysta fläktar så behövs väldigt lite för att få dem i stort sett ljudlösa. Mina 120 mm Noctua-fläktar är begränsade genom de medföljande motstånden och då är upplevelsen på en ca 60 cm att de är helt ljudlösa (datorn står nu under bordet och jag måste titta för att se att den är igång).

Som nämndes ovan så följer det ibland med varvtalsbegränsande motstånd. Om sådant saknas för dina fläktar så kan du investera i en enkel ställbar fläktregulator som Fan Mate 2 från Zalman (det finns även betydligt mer avancerade lösningar men det är oftast inte nödvändigt). Om både din fläkt och ditt moderkort har kontakter med 4-pinnar kan du även reglera varvtalet endast med hjälp av inställningar i moderkortet eller med program som SpeedFan (det finns även ett fåtal moderkort som kan styra 3-pins fläktar också).

Hårddiskar

Köp ett chassi som har gummiupphängning eller annan motsvarande lösning för vibrationsdämpning. En hårddisk har två typer av störande ljud; ett “knattrande” ljud när läshuvudet söker samt ett irriterande vinande ljud som uppkommer när diskarna roterar. Det förstnämnda ljudet kan du minska rejält genom att ha gummiupphängning samt ljuddämpande skum i datorlådan. Vinande ljudet minskar du främst genom att välja en tystare hårddisk som helst roterar med lägre varvtal, utöver det hjälper en ljudisolerad datorlåda.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s