Kylning

Kylning

Välja så stora fläktar som möjligt (varierar kraftigt mellan chassin) och välj modeller med erkänt “bra ljudbild” (dvs där fläkten utformats för att minimera störande ljud). Välj också hellre två tysta fläktar med lägre prestanda (mindre luft som flyttas per tidsenhet, CFM) hellre än en högpresterande fläkt med högre ljudnivå. Tänk dock på att för varje extra fläkt så låter datorn lite mer.

Processor

En bra lyftkylare för CPU är Noctua NH-D14. Dock skulle jag rekommendera en vattenkylare i slutet system. Inte särskilt mycket mer komplicerat att installera men ger en driftsäker, tyst och effektiv kylning. När man ersätter traditionell luftkylning med en vattenkylare är att tänka på att många komponenter runt CPU, som exempelvis spänningsregulator och minne, inte längre får luftcirkulation från den fläkten. I det fallet är det extra viktigt att chassit har en god allmän kylning.

Satsa även på en ordentlig kylpasta, som exempelvis Arctic Cooling MX-4.

Grafikkort

Standardkylningen på de flesta kort har idag godkänd kylanordning avseende prestanda och ljudnivå. Om du har lite högre krav sikta på ett kort med mer påkostad kylnign, exempelvis DirectCU II från Antec (finns för både nVidia och ATI), IceQ från HIS eller Windforce från Gigabyte. Slutligen finns även möjlighet att montera vattenkylning men är dock mer komplicerat. Min rekommendation är att välja ett kort med förmonterad kylningsanordning. Om du väljer GTX 680 så kan jag rekommendera att titta på “Phantom” från Gainward som har en rejäl och enligt egen utsago tyst kylare.

Skulle du ändå känna dig modig nog att ge dig på att byta ut standardkylningen på ditt grafikkort mot vattenkylning är det viktigt att tänka på att även minne och spänningsregulatorn normalt sett kräver en hel del kylning. Då kan jag rekommendera att du tar en titt på Arctic Coolings Accelero Hybrid där de kombinerat effektiv vattenkylning för GPU med en tyst fläkt som håller minnen och övriga delar av grafikkortet svala med traditionell luftkylning.

Chassi

Noctua tillverkar tysta fläktar som har godkänd prestanda. Det finns dock andra modeller som presterar bättre men fläktarna från Noctua har en behaglig ljudbild och opererar tyst, så mitt val skulle gå på att montera så många sådana fläktar som ditt chassi rymmer och ställa ned hastigheten på dem med medföljande motstånd. Om du märker att kylningen inte räcker till kan du prova att ställa upp någon eller ett par av fläktarna till full/nästan full hastighet.

Moderkort

Välj ett moderkort med passiv kylning av sydbryggan.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s