Spaning: iOS 6 och mobila webbplatser som ersättare för appar?

Läser nyheten om möjligheten att spara en webbplats i läslistan för att få innehållet tillgängligt i nedkopplad läge och det här får mig att börja fundera. En av vägvalen inom mobil utveckling är om en native app eller en mobilanpassad webb ska utvecklas. Oftast avgörs beslutet baserat på om det finns särskilda krav på tillgång till enhetsspecifika funtkioner (som kamera, GPS etc) eller om prestanda är av yttersta vikt (exempelvis för spel). Ytterligare en viktig fråga är möjligheten att tillgodogöra sig innehållet offline – något som hittils har varit en stor nackdel för mobilanpassad webb som annars är kosntandseffektivt och smidigt sätt att leverera innehåll till mobilen.

Tills nu! Om iOS får inbyggt stöd för att ladda ned en hel webbplats och läsa den i offline-läge kanske det skapar helt nya möjligheter att utveckla “webb-appar”, som i likhet med sina native app-kusiner, har en ikon på startskärmen, går att läsa i offline-läge och ger en naturlig och smidig upplevelse för slutanvändaren.

Kan det här vara en ersättare för många av dagens appar?

Läs mer på Apples hemsida.

One comment

  1. Christoffer Du Rietz (@durietz) · August 31, 2012

    Läslistan sparar bara undan texten i en artikel i en lista precis som Instapaper, Readability och Pocket gör, så det kommer inte förändra något på den fronten. Men att spara webb-appar på skrivbordet som kan köras offline kan man redan göra sen 2 år eller tillbaka. Se t.ex. Financial Times webbapp. Problemet med dessa är dock att de är rätt omständiga att installera och upptäcka, och det finns inget bra sätt att ta betalt för dom. AppStore är oslagbart för enkelheten och native-appar har helt enkelt mycket bättre användarupplevelse fortfarande. Men det finns många tillfällen då webappar är bättre, men jag hävdar att det fortfarande är är edge case.

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s