Kan Apple göra det igen?

Är det möjligt för Apple att än en gång skapa en ny trend? För några dagar sedan presenterades Apples senaste snackis – iPad! Så vad är det då, är det en iPod på steroider? Personligen tror jag det är den naturliga evolutionen av mediaspelare (iPod), mobil surfning (iPhone 3G), konceptet netbook (Eeee PC) samt e-boksläsare (Kindle), förenat med senaste inkarnationen av mjukvaran iPhone OS och förpackat tillsammans med applikationer likt de för iPhone.

Microsoft har länge haft alternativet Tablet PC men som aldrig lyckades bli en succé, Fujitsu har länge levererat små datorer som de kallar Slate PC och bygger på ett liknande koncept som iPad. Nu har det ett tag också funnits portabla mediaspelare som kan mer än bara att visa film. Och under förra året började e-boksläsarna vinna mark.

Nu ger sig alltså även Apple in i leken, frågan är vad Apple kan göra för den här marknaden och vad som kommer att hända i den nära framtiden. Varför skulle Apple lyckas där Microsoft misslyckats med Tablet PC, en produkt utan självklar målgrupp, eller där Amazon inte nått omedelbar succé med ett låst format och en hårdvara som bara kan en sak, eller där Fujitsu haft en tekniskt kompetent produkt men ändå inte nått ut till massan? Svaret finns troligen i användandet, gränssnittet, och applikationera som gör produkten till ett verktyg att räkna med. Precis vad iPhone gjorde för “smarta telefoner” och vad Spotify gjort för digital distrubition av musik.

Jag tycker idén är bra och jag tror absolut Apple kan lyckas lyfta “tablet pc”-konceptet, surfplattan, från konceptbordet och faktiskt lyckas bli en produkt för gemene man. Och jag hoppas vi snart får en enklare och billigare variant som lämpar sig att ha liggande på ett bord eller fast monterat på en vägg för att användas som fjärrkontroll för det smarta hemmet, att använda som interaktiv kalender i hallen eller som internetuppkopplad kokbok i köket. Ja möjligheterna är många om det är en liten och enkel pekskärmsdator där det finns mjukvara som ger verklig nytta.

Det här inlägget får avslutas med följande; välkommen till världen surfplattan, lycka till Apple!

2 comments

 1. Jens · January 29, 2010

  Bra skrivet!

  Like

  • Leakim Nevel · January 29, 2010

   Tackar 🙂

   Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s