IPRED – Skivbolagens Ipren?

IPRED / IPRENSkivbolagen gnäller över hur mycket pengar de förlorar. Branschen pratar om de stackars artisterna som snart får gå på gatan. De klagar på alla dessa grovt kriminella människor, anvädarna, som stjäl artitesternas verk.

Så kommer en dag en ett lagligt alternativ. De ‘grovt kriminella’ användarna jublar. Alla slås vi av tanken – “Äntligen, kanske är det här spiken i (pirat)kistan. Den slutliga lösningen på den (illegala) fildelningen..”. Jag tänker såklart på Spotify, Headweb och andra tjänster som använder fildelningstekniken för att erbjuda en legal lösning.

Men euforin blir kort! Mediebrasnchens monoliter är livrädda för allt nytt. Bara tanken på att vi har lämnat 1800-talets affärsmodell får benen att dallra på de feta direktörerna. Här har skivbolagen sin chans att dra sitt strå till stacken, att hjälpa till att skjuta på lösningarna framåt och göra allt i deras makt för att erbjudandet ska bli så oemotståndligt som möjligt. Så vad gör branschen?

Några bolag stoppar huvudet i sanden, begränsar vart musiken får spelas samt vilka artister som vi, användarna, ska få lyssna till. En del artister vägrar vara delaktiga medan andra gör ett aktivt ställningstagande mot all form av portabla musikspelare och digital musik.

Värst av allt är dock den otroligt stora mängd tid, pengar och engagemang som skrivbranschen lägger ner på att jaga syndare istället för att investera i bättre lösningar. Det jag tänker på nu är kampen för lagar som IPRED och andra metoder som bolagen kan använda i sin jakt på att sätta dit dessa miljontals skurkar som finns därute.

Jag vet inte alls vilka belopp de lägger på jurister, kampanjer och på andra verktyg för att jaga musikälskarna men min gissning är att det utan problem täcker tiotusentals premium-konton på Spotify, motsvarar stora mängder CD-skivor på någon nätbutik eller kanske i storleksordningen över vad en mindre artist tjänar på en hel turné.

Så varför läggs inte på pengarna på något konstruktivt och vettigt istället? Varför inte skänka beloppen för vidareutveckling av Spotify, till forskning för bättre peer-to-peer tekniker som kan användas för legal fildelning av media eller till en fond för nya artister! Vad som helst bara det är konstrukivt!

Rättegången mot The Pirate Bay, IPRED-lagen och tjänster för digital distrubition av underhållning är verkligen något som berör oss svenskar. Bara Facebook-gruppen Stoppa IPRED har lyckats samla över 80 000 medlemmar och intresset för rättegången mot TPB har genererat många artiklar i tidningar och ännu fler inlägg på bloggarna. Fildening är här för att stanna, digital distrubition kommer att växa och skivbolagens uråldriga affärsmodell får se sig utmanad.

IPRED kommer inte att stoppa illegal fildelning, IPRED kommer inte att generera några nämnvärda intäkter för skivbolagen… men IPRED kommer att sänka skivbolagens anseende hos många människor och i förlängningen säkert också öka intresset för fildelning!

3 comments

 1. Anonym · February 27, 2009

  Skänka pengar till Spotify? Spotify är ett kommersiellt företag. Det är en sak att prata om fildelning, och en sak att prata om vad man fildelar. De som publicerar kommersiellt material är vinstdrivande företag som inte har något som helst ansvar för samhället ellertekniken. Självklart ligger dom år efter, och dom tänker kortsiktigt, men det är deras problem. Det legitimerar inte att stjäla andras egendom. Passar det inte att betala för musiken så får man väl lyssna på annan musik, det finns ju massor av artister som har en karriär med gratis musik via webben. TPB tycker jag inte gör något fel eftersom de inte delar ut materialet. Men debatten täcker in så många frågor som är mer än fildelning. Det är skivbolagens egendom. Inget snack. Dom ska väl få bestämma hur deras egendom sprids?!? Det jag däremot är förvånad över är att inte BSA har lagt sig i denna debatt? Var är dom, eller har jag missat dom?

  Like

  • Leakim Nevel · February 27, 2009

   Visst är Spotify ett kommersiellt bolag men i mitt tyckte vore det ändå bättre att investera pengarna i en affärspartner, som Spotify kan/bör vara, än att kasta bort dem på jurister, rättegångar och förföljelse av miljontals potentiella kunder!

   Och att påstå att musiken är skivbolagens egendom är väl att misstolka upphovsrätten en smula? Det är väl snarast artisterna och låtskrivarna som äger upphovsrätten till de musikaliska verken.

   Visst, skivbolagen är fria att bestämma hur deras produkter ska spridas. I teorin! Men tyvärr fungerar inte människan så. Måhända är det ett klent argument men också en sanning. Om fem skivbolag vill en sak men 40 miljoner människor en annan så har skivbolagen ingen reell bestämmanderätt. Även då det idag faktiskt är olagligt med fildelning kanske det snarare säger att lagen om upphovsrätt bör ändras snarare än att skapa en ny lag som ger skivbolagen rätt utanför rimliga gränser. Då tänker jag mig utpressning gentemot tonåringar vilket är full möjligt för ett skivbolag tack vare IPRED. En 12-åring är inte straffmyndig, får inte köra moped eller ens hyra en film utan målsmans tillåtelse. Men det är helt ok att ett par bittra jurister från EMI knackar på dörren och hotar med vite! Är det verkligen rätt?

   Du kallar all form av fildelning för stöld. Men är det verkligen det? Skulle alla dessa barn som lever på barnbidra/studiebidrag har råd med så många CD-skivor, filmer mm som filmbranschen påstår kopieras? Och ingen människa kan väl ändå lyssna på 8000 låtar samtidigt? Är inte det viktigaste att vi konsumenter blir nöjda och att artisterna får in pengar? Eller är det viktigaste att några feta direktörer får visa att de minsann sålt Y exemplar av en viss låt?

   Men som du säger, frågan är så mycket bredare än Spotify, Bittorrent-protokollet och skivbolagen. Frågan är en central fråga i vår tid med globalisering, övervakning och digital distribution.

   Like

 2. Anonym · February 27, 2009

  Men det är ju det som är problemet. Har man inte råd så får man vara utan. Så är det i ett kommersiellt sammhälle. Man kan inte lyssna på 8,000 låtar samtidigt, men inför en fest är det jäkligt skönt att ha dom för att göra spelalistor. Jag själv har laddat hem mycket från TPB, helt underbart, men jag vet att det är olagligt/fel. Jag gör det för att det är möjligt, men i sak har bolagen rätt. Om jag själv skapar något blir jag vansinnig om det sprids gratis på internet. Dom som inte har råd får vara utan. Ja, i många fall har artisten upphovsrätten, men bolagen har den kommersiella rätten. Jag tycker att diskussionen, som du påpekar i slutet, är mycket större än vad den är nu. Nu är det musik och internet. Återigen, allt annat som sprids via nätet så som programvaror, bilder, böcker etc. Det hela bottnar väl i att det är skivbolagen som har klantat sig i sin framtoning. Där har ju BSA lyckats på ett helt annat sätt, trots att dom gick ut med tipspengar i början av 00-talet. Det går att dra så många paralleller till andra produkter och tjänster så att det blir löjligt om man skulle göra det. Men till sist är det bolagens egendom, dom har rätten på sin sida. Sen vad man tycker om det är något helt annat. Porrindustrin är några som hajjar det här. Dom är alltid tidigt ute, VHS, kortbetalaningar på nätet, internet överhuvudtaget. På samma sätt som förespråkare för fildelning, i bemärkelsen att det ska vara gratis, fokuseras det på fel saker, och inte på kärnfrågan, så har skivbolagen panik, men ändå rätt. Det är deras grejjer. Nya lagar behövs som låter bolagen jobba på som dom vill. Sen är det upp till marknaden att se till att dessa bolag inte överlever. Det finns väl en anledning till att SAAB (och Volvo) går så där…. Vi lever i en demokrati, och i en demokrati vill jag kunna skapa ett bolag som säljer produkter/tjänster som inte riskerar att bli gratis för att många personer vill det. Man kan hårddra det och säga att all konst ska läggas ner, för det funkar inte, att man verkligen gör en produkt av musik. Då är det upp till staten att stifta lagar som möjliggör konst, och därmed hittas former för konstnärerna att få sin inkomst, och de traditionella bolagen får ändra på sig, eller gå under.
  Nu har vi kommit ifrån ämnet från din post…. 🙂

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s