Spotify – at a glance

Så har jag då äntligen testat Spotify och min första reaktion är att det ser lovande ut. Tjänsten når inte hela vägen och lider av en del brister varav en är allvarlig. Men jag börjar med det som är bra.

För den här typen av mjukvara som riktar sig till människor som kanske inte är så intresserade av teknik eller saknar gedigen kunskap datorer så är enkelthet och användarvänligheten ytterst viktig, och här tycker jag Spotify prickar helt rätt. De som idag använder Mac OS X, iTunes eller Songbird kommer direkt att känna igen sig i gränssnittet och tröskeln är även låg för alla som vant sig vid gränssnittet i exempelvis Windows Media Player eller WinAmp, även om det i de senare fallen är aningen större skillnad.

Något som är viktigt när det gäller musik är ju (såklart) hur det låter. Och bra låter det vill jag påstå! I många fall när man lyssnar på MP3-musik tillgänglig via internet, och i synnerhet när man lyssnar på strömmande musik i form av webbradio, blir den förstörande komprimering som används smärtsamt tydlig. Men i fallet med Spotify störs jag väldigt sällan av dessa typer av missljud. Det finns så klart en hörbar skillnad mellan strömmat ljud via tjänsten och en köpt CD-skiva, men så är jag ju förutsättningarna också väldigt olika.

Men det finns ett par väsentliga punkter där Spotify inte når hela vägen fram. Många är vi som vant oss med att fylla MP3-spelaren och mobiltelefonen med musiken vi lagrar på datorn för att kunna ta den med oss. Njuta av den i väntan på tunnbelbanan, när vi strosar genom parken i solskenet eller när vi tränar. Här erbjuder Spotify ännu ingen lösning, även om en mobil variant är på gång. Och även om det nu kommer en mobil version så finns det en del hinder innan tjänsten är allmänt tillgänglig. Först och främst är det inte alla mobiltelefoner eller portabla musikspelare som alltid har tillgång till internet. Och även om din bärbara enhet kan koppla upp sig mot internet är det inte säkert att du har fullgod mottagning för att hela tiden kunna njuta av musiken. Eller så saknar du ett rimligt avtal med din mobiloperatör för att kunna hämta de relativt stora datamängder som strömmad musik trots allt innebär. Så tanken är god och tekniken finns delvis där redan idag men det kommer tyvärr dröja innan det blir det självklara valet.

Ytterligare ett område där Spotify har en del brister är i själva mjukvaran för att spela upp musiken på datorn. Här saknas equaliser för att justera ljudbilden, det finns ingen möjlighet att skapa egna globala snabbknappar och det finns ännu inget stöd för utökad funktionalitet från trejdepartsutvecklare. Ingen av dessa brister är egentligen i sig själv särskilt allvarlig men på sikt, och i kombination, kan dessa vara skillnaden mellan flopp och succé. WinAmp är ett bra exempel på ett program som levt länge och är väldigt populärt och det sannolikt för alla tillägg och stora möjligheter till att anpassa till varje persons respektive behov. Och det här är något man inte ska underskatta. Samma tendens kan man se i exempelvis Facebook som blivit otroligt populärt mycket tack vare alla Applikationer som man kan lägga till sin personliga sida. Att knyta en stora skara trogna användare, både i form av utvecklare och konsumenter, är att bra sätt att få en tjänst eller mjukvara att leva länge. I synnerhet om man har för avsikt att ta betalt enligt prenumerationsmodellen.

Trots en del brister, barnsjukdomar, så vill jag ge Spotify ett Med beröm godkänt och det med följande motivering: Det är den musiktjänst som idag har störst chans att på allvar konkurrera med illegal fildelning samtidigt som det erbjuder skivbranschen en möjlighet till att sälja sin musik, tekniken är fullgod med tanke på kostnad samt målgruppen och dessutom är användarupplevelsen tillräckligt bra för att de allra flesta ska vara nöjda mest hela tiden.

Finns det något riktigt dåligt med tjänsten då? Ja, tyvärr. Utbudet är aldelles för tunt för att bli hållbart i längden. Skivbolagen har tydligen regler och avtal som säger att viss musik endast får spelas i vissa länder och det här begränsar utbudet på ett mycket olyckligt sätt. En av grundpelarna för att etablera en ny typ av tjänst och dessutom försöka konurrera med gratisprodukter är nog så svårt som det är. Men när man till och med blir motarbetad av de aktörer man egentligen hjälper måste kännas lite nedslående. Och att en så stor artist som Metallica dessutom uttryckligen begärt att få bli bortplockade måste ses som ytterligare lite smolk i den annars så klara bägaren för Spotify. Men därmed inte sagt att hopet är ute för tjänsten för än finns goda chanser att marknaden vänder och att fler och fler stora artister istället ber om att få bli tillgängliga. Och jag hoppas verkligen att skivbolagens minst sagt märkliga regler ändras!

Må Spotify leva länge och frodas!

Mina reflektioner av Spotify utgår från Windows-plattformen och kan skilja sig på andra operativsystem.

2 comments

 1. joebuck · February 17, 2009

  Att några stora artister valt att inte medverka i tjänsten ger, i mitt tycke, endast negativ PR för artisterna i fråga. Spotify vill ha med dem, men har inte lyckats ännu. Samtliga artister i den här kategorin har gjort sig kända för att vara väldigt restriktiva med digital tillgänglighet.

  Angående utbudet så blir det bättre och bättre för varje vecka. Visserligen var det ett bakslag att det rensades bort en del låtar häromveckan, men samtidigt har Spotify skrivit avtal med CD Baby och nu senast Naxos. Bara dessa båda kommer ge ytterligare 1,1 miljoner låtar i låtbiblioteket.

  I gårdagens uppdatering lades det till ca 147.000 låtar i den svenska varianten av Spotify och totalt uppgår antalet låtar nu till mer än 2,3 miljoner. Det finns fortfarande några stora luckor i utbudet, men jag skulle aldrig dra det så långt som att kalla utbudet tunt.

  TIll sist. För tips om nyinlagda album rekommenderas ett besök på Spotinews. Där kan man via bilder på album klicka sig vidare till Spotify.

  Like

  • leakimnevel · February 18, 2009

   Tack för bra kompletterande information.

   Ja, det kanske var lite väl hårda ord att kalla utbudet för tunt. =)

   Och visst håller jag med dig, det är sannerligen negativ PR för dessa stora artister när de så tjurskalligt vägrar alla former av digital distrubition. Det skadar huvudsakligen dem själva, men det finns också en risk att det skadar Spotify. Om fler artister får kalla fötter och drar sig ur så är risken att utbudet urholkas så pass mycket, och på kritiska punkter, att Spotify inte längre kan erbjuda “all” musik och då har artisterna skadat mer än sig själva. Men låt oss hoppas att det inte blir så!

   Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s